Jaarlijks vindt op 21 februari de Internationale Dag van de Moedertaal plaats. Op die dag zetten we de kracht van meertaligheid extra in de kijker. Ook bij Fons zien we de thuis- en moedertalen van kinderen en jongeren als een meerwaarde en een troef voor onderwijs. Benieuwd hoe je dat dan kan doen, of op zoek naar extra informatie? Hieronder selecteerden we vijf interessante bijdragen uit ons rijke Fons-archief, speciaal voor de Dag van de Thuistaal.
10 cruciale inzichten over meertaligheid en taalverwerving (lees hier)
Over meertaligheid wordt veel gezegd en geschreven, maar wat weten we nu uit onderzoek? En wat zijn belangrijke inzichten die je als leerkracht kunt benutten in je school- en klaspraktijk. In Fons 6 verzamelde Steven Delarue 10 van die inzichten. Wist jij bijvoorbeeld al dat het 8 jaar duurt om schoolse taalvaardigheid in een nieuwe taal goed te verwerven, dat talen vermengen niet meteen een probleem hoeft te betekenen of dat inzetten op meer Nederlands niet per se beter Nederlands betekent?
Meertalige ouders als expert voor de klas: zet in op taalateliers! (lees hier)
Een partnerschap opzetten met ouders: niet altijd evident voor een school, en vaak nog uitdagender als het gaat om meertalige ouders. Een Gentse school begon op voorstel van de ouderraad met taalateliers, waarbij ouders initiaties kwamen geven in de diverse talen die op de school aanwezig zijn. Een mooi initiatief om de kracht van meertaligheid in de verf te zetten, en ouders daar als partner actief bij te betrekken. Benieuwd hoe dat in z’n werk ging? Lees dan zeker dit artikel van Mit Leuridan uit Fons 9.
Tamara meets Ellen: een leerkracht secundair en een kleuterjuf met elkaar in gesprek (lees hier)
Over het muurtje kijken, daar zijn we fan van! In Fons 5 gingen Tamara Stojakovic en Ellen Bosschaerts met elkaar in gesprek. Sowieso hebben een leraar secundair onderwijs en een kleuterjuf elkaar veel te vertellen, maar als ze dan ook nog eens familie zijn, levert dat een extra geanimeerd gesprek op over allerlei thema’s, waaronder ook het belang van aandacht voor de thuistaal en hoe je daarop kunt inzetten.
Functioneel meertalig leren: wat is het en hoe begin je eraan? (lees hier)
Meertaligheid op school: het kan op tal van verschillende manieren. Een van de meest doorgedreven methodieken is functioneel meertalig leren, een concept dat ontwikkeld werd door het Steunpunt Diversiteit en Leren (UGent) en inhoudt dat de meertaligheid van leerlingen actief wordt benut in het leerproces om kennis te ontsluiten of competenties te versterken. Maar hoe doe je dat dan precies? Daria Ashurova geeft je in Fons 6 een aantal praktische tips, vanuit het project dat ze met Onderwijscentrum Gent opzette.
Leestips rond meertaligheid en onderwijs (lees hier)
Lagen er een paar boekenbonnen onder de kerstboom en weet je niet meteen hoe je die kunt spenderen? Dan kun je misschien wel je boekenkast aanvullen met wat boeiende lectuur rond meertaligheid en onderwijs! Er verschijnen tegenwoordig meer boeken dan ooit tevoren rond de kracht van meertaligheid, dus hou de Boekenplank in elk Fons-nummer zeker in de gaten, maar in dit artikel uit Fons 7 geven we alvast vijf toppers mee. Ga snel kijken en laat je inspireren!