Wie is Fons?

Fons zag in het najaar van 2015 het licht, als een nieuw tijdschrift voor didactiek Nederlands in Vlaanderen, van het kleuteronderwijs tot en met het hoger onderwijs en NT2. Sinds de stopzetting van de V.O.N. (Vereniging Onderwijs Nederlands) en het bijbehorende tijdschrift VONK in 2011, was er immers geen Vlaams didactisch tijdschrift meer voor leerkrachten Nederlands. Heleen Rijckaert en Steven Delarue wilden dat gat opvullen door met een nieuw tijdschrift te starten. Samen met Josfien Demey fungeren ze anno 2020 als een driekoppige hoofdredactie voor Fons. Daarnaast kan Fons ook rekenen op de bijzonder gewaardeerde steun van uitgeverij Die Keure, die instaat voor de vormgeving, druk en verzending van elk nummer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Heleen Rijckaert en Steven Delarue, de oprichters van Fons

Tijdschrift Fons

In het najaar van 2015 startte Fons als een tijdschrift dat twee keer per jaar verscheen, in november en in maart/april. Intussen is die frequentie opgedreven naar drie nummers per schooljaar: telkens in oktober, februari en mei. De focus ligt van bij het begin op concrete lestips, nieuwe werkvormen en meteen inzetbaar didactisch materiaal. Er is echter ook ruimte voor inspirerende interviews, boeiende schoolreportages en verdiepende stukken. In samenwerking met Iedereen Leest krijgen ook kinder- en jeugdboeken steevast een prominente plaats in Fons, en dankzij een partnerschap met JEF zetten we ook volop in op jeugdfilm en beeldcultuur.

Hoewel je Fons ook digitaal kunt lezen en downloaden, was het van bij het begin de bedoeling om van Fons vooral een papieren tijdschrift te maken. Mooi en speels vormgegeven, op stevig papier en in een handzaam formaat, zodat het makkelijk te doorbladeren valt – of je nu in de lerarenkamer of in je luie zetel zit. Bovendien zijn de nummers zo samengesteld dat ze tijdloos zijn, in de hoop er echte bewaartijdschriften van te maken – niet een boekje dat één keer achteloos doorbladerd wordt en dan in de papiermand verdwijnt, maar een tijdschrift dat een mooie plaats krijgt op school, om van tijd tot tijd een nieuw perspectief of een handige lestip te bieden.

Een community voor leerkrachten Nederlands

Daarnaast heeft Fons de ambitie om op termijn ook een community of vakvereniging te worden voor leraren Nederlands, een platform dat leerkrachten bij elkaar brengt om uit te wisselen en van elkaar te leren. Die plannen zijn nog volop aan het rijpen, en het is niet de bedoeling om overhaast te werk te gaan, maar je hoort er nog van! In elk geval blijven we zoeken naar manieren om je als leraar Nederlands op alle mogelijke manieren te laten inspireren – en je kansen te geven om zelf ook anderen goesting te geven.

Meer weten?

Je vindt ons op Facebook, Twitter en Instagram. Wil je contact met ons opnemen, dan kan dat het makkelijkst per mail. Op Facebook kun je bovendien ook lid worden van onze groep Frisse lesideeën Nederlands, met ruim 4.000 leden de grootste vakgroep Nederlands van Vlaanderen!