Wie is Fons?

Fons zag in het najaar van 2015 het licht, als een nieuw tijdschrift voor didactiek Nederlands in Vlaanderen. Sinds de stopzetting van de V.O.N. (Vereniging Onderwijs Nederlands) en het bijbehorende tijdschrift VONK in 2011, was er immers geen Vlaams didactisch tijdschrift meer voor leerkrachten Nederlands. Dat gat wou – en wil –  Fons opvullen, onder leiding van het hoofdredactieduo Heleen Rijckaert en Steven Delarue. Voor het tijdschrift kan de Fons-redactie rekenen op de bijzonder gewaardeerde steun van uitgeverij Die Keure, die instaat voor de vormgeving, druk en verzending van elk nummer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Heleen Rijckaert en Steven Delarue, het hoofdredactieduo achter Fons

Tijdschrift Fons

Sinds eind 2015 verschijnt Fons twee keer per schooljaar, in november en maart/april. De focus ligt op concrete lestips, nieuwe werkvormen en meteen inzetbaar didactisch materiaal. Er is echter ook ruimte voor inspirerende interviews, boeiende schoolreportages en verdiepende stukken. In samenwerking met Iedereen Leest krijgen ook kinder- en jeugdboeken steevast een prominente plaats in Fons.

Hoewel je Fons ook digitaal kunt lezen en downloaden, was het van bij het begin de bedoeling om van Fons vooral een papieren tijdschrift te maken. Mooi en speels vormgegeven, op stevig papier en in een handzaam formaat, zodat het makkelijk te doorbladeren valt – of je nu in de lerarenkamer of in je luie zetel zit. Bovendien zijn de nummers zo samengesteld dat ze tijdloos zijn, in de hoop er echte bewaartijdschriften van te maken – niet een boekje dat één keer achteloos doorbladerd wordt en dan in de papiermand verdwijnt, maar een tijdschrift dat een mooie plaats krijgt op school, om van tijd tot tijd een nieuw perspectief of een handige lestip te bieden.

Vakvereniging voor leerkrachten Nederlands

Daarnaast heeft Fons de ambitie om op termijn ook een vakvereniging te worden voor leraren Nederlands, een platform dat leerkrachten bij elkaar brengt om uit te wisselen en van elkaar te leren. Die plannen zijn momenteel nog even aan het rijpen, maar je hoort er later zeker meer over. Het tijdschrift blijft sowieso wel het vlaggenschip van Fons, en krijgt een stevige upgrade: vanaf het schooljaar 2019-2020 verschijnt het drie keer per jaar (in plaats van twee keer per jaar nu): in september, januari en april/mei. Op die manier kun je je als leerkracht nog meer laten inspireren!

Meer weten?

Je vindt ons op Facebook, Twitter en Instagram. Wil je contact met ons opnemen, dan kan dat het makkelijkst per mail. Op Facebook kun je bovendien ook lid worden van onze groep Frisse lesideeën Nederlands, met ruim 4.000 leden de grootste vakgroep Nederlands van Vlaanderen!