Wie is Fons?

Fons zag in het najaar van 2015 het licht, als een nieuw tijdschrift voor didactiek Nederlands in Vlaanderen, van het kleuteronderwijs tot en met het hoger onderwijs en NT2. Sinds de stopzetting van de V.O.N. (Vereniging Onderwijs Nederlands) en het bijbehorende tijdschrift VONK in 2011, was er immers geen Vlaams didactisch tijdschrift meer voor leerkrachten Nederlands. Heleen Rijckaert en Steven Delarue wilden dat gat opvullen door met een nieuw tijdschrift te starten en vormen de hoofdredactie van Fons. Daarbij kan Fons rekenen op de bijzonder gewaardeerde steun van uitgeverij Die Keure, die instaat voor de vormgeving, druk en verzending van elk nummer.

Steven Delarue en Heleen Rijckaert, de oprichters en hoofdredacteuren van Fons – foto Ruimle

Tijdschrift Fons

In het najaar van 2015 startte Fons als een tijdschrift dat twee keer per jaar verscheen, in november en in maart/april. Intussen is die frequentie opgedreven naar drie nummers per schooljaar. De focus ligt van bij het begin op concrete lestips, nieuwe werkvormen en meteen inzetbaar didactisch materiaal. Er is echter ook ruimte voor inspirerende interviews, boeiende schoolreportages en verdiepende stukken. In samenwerking met Iedereen Leest krijgen ook kinder- en jeugdboeken steevast een prominente plaats in Fons, en dankzij een partnerschap met JEF hebben we ook geregeld aandacht voor jeugdfilm en beeldcultuur.

Hoewel je Fons uiteraard ook digitaal kunt lezen en downloaden, was het van bij het begin de bedoeling om van Fons als papieren tijdschrift uit te geven. Mooi en speels vormgegeven, op stevig papier en in een handzaam formaat, zodat het makkelijk te doorbladeren valt – of je nu in de lerarenkamer of in je luie zetel zit. Bovendien zijn de nummers zo samengesteld dat ze tijdloos zijn, in de hoop er echte bewaartijdschriften van te maken – niet een boekje dat één keer achteloos doorbladerd wordt en dan in de papiermand verdwijnt, maar een tijdschrift dat een mooie plaats krijgt op school, om van tijd tot tijd een nieuw perspectief of een handige lestip te bieden.

Meer weten?

Je vindt ons op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Wil je contact met ons opnemen, dan kan dat het makkelijkst per mail. Op Facebook kun je bovendien ook lid worden van onze groep Frisse lesideeën Nederlands, met ruim 7.000 leden de grootste vakgroep Nederlands van Vlaanderen!