Veelgestelde vragen (FAQ)

Fons – Tijdschrift voor Didactiek Nederlands
ISSN: 2466-7439 (print), 2466-7447 (online)

1. Wie of wat is Fons?

Fons is een tijdschrift voor didactiek Nederlands, dat zich voornamelijk richt op leerkrachten uit het Vlaamse basis- en secundair onderwijs. Uiteraard is het tijdschrift ook bestemd voor alle andere geïnteresseerden: leerkrachten uit Nederland, lerarenopleiders, studenten uit de lerarenopleiding, lectoren en docenten Nederlands uit het hoger onderwijs, en het brede publiek. Fons is er voor iedereen die op zoek is naar activerende werkvormen, frisse lesideeën en actuele lestips, maar ook voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste trends in het onderzoek naar taal en onderwijs.

2. Wie zit er achter Fons?

Fons heeft twee hoofdredacteurs: Steven Delarue en Heleen Rijckaert. Zij staan in voor de inhoud van het tijdschrift. Steven Delarue werkt bij Onderwijscentrum Gent rond meertaligheid, OKAN en diversiteit. Heleen Rijckaert geeft Nederlands in een Gentse secundaire school. Het tijdschrift wordt logistiek ondersteund door uitgeverij Die Keure, die instaat voor de lay-out, het drukwerk en de verzending van het tijdschrift.

3. Waarom ‘Fons‘?

Dat we voor de naam van het tijdschrift bij Fons zijn uitgekomen, is geen toeval. Het is een typische “ouderwetse” voornaam die recent weer aan een opleving is begonnen, en dat is ook precies wat we met ons tijdschrift voor ogen hebben: eigentijds en vernieuwend, maar met respect voor de rijke traditie van het onderwijs Nederlands. Fris Onderwijs NederlandS dus! Dat fons in het Latijn “bron” betekent, is mooi meegenomen: we hopen dat dit tijdschrift een bron van inspiratie mag zijn voor leraren Nederlands, en dat je zelf ook zin krijgt om je eigen ideeën met andere leerkrachten te delen. Daarvoor is Fons er!

4. Waarom verschijnt Fons nog op papier?

Dankzij de steun van uitgeverij Die Keure verschijnt Fons twee keer per schooljaar, in november en in maart. Op papier, jazeker, en dat is een doelbewuste keuze: we hopen dat Fons een tijdschrift wordt om te bewaren. Concrete lestips en originele werkvormen blijven immers actueel, en verliezen hun kracht niet na twee maanden. Misschien krijgt Fons dus wel een mooie plaats in de lerarenkamer of het vaklokaal Nederlands? Wie toch zweert bij digitale media, vindt op deze website ook de digitale versie van alle Fons-nummers terug.

5. Hoe is Fons opgebouwd?

Fons bestaat uit vijf grote bouwstenen, en daarbinnen krijgen alle artikelen een plaats. Didactisch verantwoord als we zijn, hebben we die blokken opgebouwd rond de W- en H-vragen: wie, wat, waar, waarom en hoe. Zo gaan we in de bouwsteen In gesprek in op de wie-vraag, door middel van interviews en gesprekken met inspirerende leerkrachten. Buiten de lijntjes focust op het leerplan en de verschillende onderdelen: vaardigheden, taalbeschouwing en literatuur, en geeft tips over hoe je in de klas werk kunt maken van de leerplandoelstellingen. De artikelen onder de noemer Aan de slag laten dan weer originele werkvormen en frisse lesaanpakken zien. In Op bezoek nemen we je mee op reportage naar Vlaamse scholen: hoe pakken die scholen hun lessen Nederlands aan? Hoe maken ze werk van bepaalde thema’s? In Uitgediept staan we stil bij onderzoek op het snijvlak van Nederlands en onderwijs, met stukken die iets diepgravender of beschouwender zijn. Ook de meerwaardezoeker zal in Fons dus zijn gading vinden.

Bij elk artikel wordt bovenaan de naam van de bouwsteen vermeld, zodat je meteen weet wat voor artikel je kan verwachten: een interview, een reportage of een stuk over vernieuwende werkvormen. Daarnaast zijn er in elk nummer van Fons ook tussendoortjes opgenomen: leuke extraatjes, die niet meteen binnen een van de rubrieken passen, maar die we je zeker niet wilden onthouden!

6. Hoe kan ik zelf een bijdrage leveren aan Fons?

We zijn steeds op zoek naar gemotiveerde leerkrachten, studenten en opleiders die een leuke lestip of een boeiende werkvorm met ons willen delen. Of misschien heb je net een (praktijk)onderzoek afgerond, en wil je de resultaten graag met een breder publiek delen? Ook als je een idee hebt, maar niet meteen goed weet of en hoe je het kan uitschrijven, mag je zeker contact met ons opnemen: alle ideeën zijn welkom! Wie wel al meteen de handen uit de mouwen wil steken, vindt hier alle informatie voor auteurs.

Bijdragen zijn welkom via dit e-mailadres.

7. Hoe kan ik Fons lezen op papier?

Elk nummer van Fons kan digitaal gelezen én gedownload worden via deze website. Ben je leerkracht of student in de lerarenopleiding en wil je toch graag een papieren exemplaar ontvangen, dan vind je hieronder meer informatie.

Werk je als leerkracht in een Vlaamse basis- of secundaire school, of als docent in de lerarenopleiding? Dan krijgt je school normaal een aantal exemplaren van Fons toegestuurd zodra er een nieuw nummer verschijnt (dus in november en in maart). Geen Fons gezien, of wil je het tijdschrift graag bij je thuis ontvangen? Dan kun je een gratis abonnement aanvragen via www.fons.diekeure.be. Vul je contactgegevens in, en je krijgt alle toekomstige nummers van Fons netjes bij jou in de bus! Als je verhuist of Fons niet langer wil ontvangen, stuur dan een mailtje naar fons@diekeure.be.

Werk je als leerkracht in een Nederlandse basis- of secundaire school? Dan wordt er naar jouw school helaas geen papieren exemplaar opgestuurd. Wil je toch een papieren exemplaar ontvangen, stuur dan je gegevens naar fons@diekeure.be.

Ben je als student ingeschreven in een Vlaamse lerarenopleiding, met Nederlands als een van je vakken? Dan bestaat de kans dat (een van) je docent(en) over een aantal exemplaren van Fons beschikt. Spreek je lesgever(s) er eens over aan! Toch geen Fons in de buurt? Dan kun je een gratis abonnement aanvragen via www.fons.diekeure.be. Vul je contactgegevens in, en je krijgt alle toekomstige nummers van Fons netjes bij jou in de bus! Als je verhuist of Fons niet langer wil ontvangen, stuur dan een mailtje naar fons@diekeure.be.

8. Nog andere vragen?

Deze vragenpagina wordt regelmatig aangevuld. Heb je toch nog een vraag die hier niet staat vermeld? Mail ons dan via dit e-mailadres!

2 reacties op ‘Veelgestelde vragen (FAQ)

  1. Een prima tijdschrift met boeiende thema’s. Alleen zeer jammer dat het niet downloadbaar is in pdf en dus afprintbaar, dan is het praktisch en veel bruikbaarder in groepsoverleg en vergaderingen. Differentiëren en UDL zijn te belangrijk om te verdwijnen in een digitaal moeras .

    Like

    1. Beste Marc, daar heb je absoluut gelijk in. Normaal zou het echter mogelijk moeten zijn om de nummers te downloaden via Issuu, al moet je er een account voor aanmaken. Stuur ons gerust een mailtje als dat niet zou lukken, dan bezorgen we je de pdf’s via een andere weg!

      Like

Plaats een reactie